Konflikter skal ikke undgås – de skal håndteres

Konflikter er en naturlig del af det at indgå i et samarbejde. Derfor er det også vigtigt, at vi tager hånd om dem, når de opstår. Konflikter rummer potentiale for udvikling, vækst og indsigt, men samtidig implicerer de også en risiko for afvikling, ekskludering og menneskelig udbrændthed. Konflikter kan – hvis de håndteres kvalificeret – udvide vores horisont samt gøre os selv, vores samarbejde og den samlede organisation stærkere og sundere. Med andre ord: Konflikter skal ikke undgås – de skal håndteres.

Chefkonsulent og konfliktmægler Lene Frølund Thomsen opridser her 5 opmærksomhedspunkter, som kan jeg hjælpe dig i for hold til at håndtere en kollegial konflikt:

Erkendelse af eget ansvar: Erkend, at du er en del af konflikten, og at du har et medansvar. Undgå at udpege den anden som skyldner og dig selv som offer. Overvej: Hvad ønsker du dig – positivt set – i forhold til fremtiden?

Vær konkret i din tale: Fortæl konkret om din oplevelse: Hvad udfordrer dig? Hvad frustrerer dig? Hvad er vigtigt for dig at få sagt?

Bliv hos dig selv: Fortæl, hvad du oplever: Hvordan påvirker konflikten dig? Hvad kunne du godt tænke dig var anderledes i jeres relation? Hvad er dine forventninger til jeres fremtidige samarbejde? Hvad har du brug for?

Forsøg at sætte dig i den andens sted –Hvordan forestiller du dig, at den anden part har det? Hvad tænker du, er vigtigt for ham/hende? Overvej, hvad hans/hendes intention mon har været med det, der er blevet sagt eller gjort.

Gå i helikopterperspektiv sammen: Fortæl hinanden, hvad I er blevet opmærksomme på i løbet af jeres snak: Hvad er I blevet klogere på? Hvad så nu?

Som chefkonsulent og uddannet konfliktmægler er jeg særligt optaget af – og nysgerrig på – hvilket potentiale og hvilke udviklingsmuligheder, der gemmer sig i konflikter: Hvordan bliver vi klogere på os selv og hinanden ud fra de konflikter, vi står i?

FacebookTwitterLinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.